تخم مرغ از جمله مواد غذایی است که گنجاندن آن در رژیم غذایی روزانه برای حفظ سلامت بدن فوائد بسیاری دارد.
زرده تخم مرغ نسبت به سفیده آن سه برابر کالری بیشتری دارد. هر عدد زرده تخممرغ حاوی پنج گرم چربی و 210 گرم کلسترول خوراکی است. همچنین زرده تخم مرغ منبع غنی از ترکیباتی موسوم به «لوتئین» و «زائگزانتین» است.
دونا نورتن
اگر واژه زیبایی شناختی به معنای هنر و زیبایی باشد، پس نگاه به تصویر های زیبا در کتاب های کودکان نیز زیبایی شناختی است.
به گفته ی «اچ . اس. برودی» (۱۹۷۷)حساسیت زیبایی شناختی اهمیت دارد،
زیرا « این نخستین سرچشمه ی تجربه است که همه ی شناخت ها، داوری ها و کنش
ها بدان بستگی دارد». این کتاب ها با مواد خام مفهوم ها و ایده آل ها،
دنیای احتمال پذیرها را به وجود می آورند. برودی بر این باور است که تجربه
های زیبایی شناختی آن چنان حیاتی است که می توان آن را اساس آموزش کودکان
دانست. او بر این باور است که بهترین روش برای بالابردن حساسیت زیبایی
شناختی کودکان این است که آن ها وسایل گوناگون هنری را تجربه کنند.
کودکان هنگامی به وسیله ی کتاب های تصویری برانگیخته می شوند که خود نیز
تصویر هایی بکشند و به ارزش وسایل هنری که در کتاب های تصویری استفاده می
شود، پی ببرند. البته برخی از تکنیک های هنری برای بچه های کوچک بسیار
پیچیده است، اما «لامه و کین» (۱۹۷۶) بر این باورند که کلاژ بهتـرین تکنـیک
بـرای برانگیـختن برداشـت های خلاقـانـه کودکـان از ادبـیات و رشـد مهارت
های حسی آن هاست. در روند ساختن کلاژهای خود و واکنش به کلاژهای کتاب های
تصویری، کودکان می توانند دامنه ی واژگان و مهارت های گفتاری خود را پیشرفت
دهند. ازرا جک کیتز، لیو لیونی و جینی بیکر درمیان تصویرگران نامدار کتاب
های تصویری؛ تصویرگرانی هستند که از کلاژ استفاده می کنند. بزرگسالان می
توانند از آثار چنین هنرمندانی ابتدا برای روشنگری خودشان و سپس به عنوان
منابعی برای بحث و مقایسه ی کودکان، استفاده کنند.
۱. بچه ها را تشویق کنید که با پاره کردن و بریدن کاغذ و روزنامه و در آوردن شکل و تصویر از آن ها و چسباندن آن ها بر روی کاغذ دیگر، تکنیک کلاژ را تجربه کنند.
۲. موقعیت هایی برای کودکان فراهم کنید تا بافت های گوناگونی که در محیط پیرامون آن هاست از نزدیک ببینند و سپس از آن بافت ها در کلاژ خود استفاده کنند. کودکان را به گردش ببرید تا بافت های مختلفی را ببینند. برای نمونه، بافت های تنه ی درخت، برگ ها، علف ها، گل ها، پیاده رو، مواد ساختمانی، پارچه، کاغذ، غذا و غیره را از نزدیک حس کنند و درباره ی آن گفت و گو کنند. پس از این تجربه ها و بحث پیرامون بافت های مختلف، اجسام گوناگونی با کیفیت بافتی گوناگون گردآوری کنند و سپس با استفاده از این مواد تصویرهایی با تکنیک کلاژ تهیه کنند. از کودکان بخواهید که کلاژها را لمس کنند، بافت ها را با دقت نگاه کنند و درباره ی واکنش خود نسبت به آمیخته ای از بافت های بسیار گوناگون، صحبت کنند.
۳.از بچه ها بخواهید کلاژهایی با استفاده از بافت های بسیار گوناگون به هر شکل که خود می خواهند، استفاده کنند. سپس از بچه ها بخواهید که این تصویر ها را با داستان ها یا توصیف های همراه شان، با یکدیگر سهیم شوند.
۴.کتاب های تصویری با تکنیک کلاژ را با کودکان سهیم شوید. وقتی یک داستان را می خوانید و تصویر های آن را به کودکان نشان می دهید، از کودکان بخواهید که تکنیک کلاژ را باز شناسند. درباره ی حسی که هر جسم کلاژ در مخاطب ایجاد می کند صحبت کنید، بگویید چرا فکر می کنند تصویرگر از این مواد استفاده کرده است و درباره ی حسی که این بافت به هنگام لمس آن جسم در عالم واقعی ایجاد می کند، صحبت کنید. از بچه ها بپرسید که آیا تصویرهای کلاژ، داستان را بهتر کرده است یا نه.
تجربه با تکنیک های ساده ی کارتون یا کاریکاتور راه دیگری است که کودکان
می توانند مهارت های هنری خود و حساسیت های زیبایی شناختی خود را ارتقاء
بخشند. کودکان سبک کارتونی را بسیار دوست دارند و از دیدن شخصیت های
کارتونی در تلویزیون یا کتاب لذت می برند.
کودکان پس از تجربه با کارتون های خود، می توانند با درک و شناختی جدید به
کتاب های تصویری با سبک کارتونی به وسیله ی نقاشان شناخته شده نگاه کنند.
از کودکان بخواهید که درباره ی این که چگونه کارتون ها مکمل متن می شوند،
صحبت کنند و این سبک را با سبک های دیگر مقایسه کنند. همچنین از بچه ها
بخواهید که داستان بنویسند و با سبک کارتونی آن را تصویرگری کنند. کودکان
از این که خود بتوانند کتاب های کارتونی خلق کنند و یا کتاب های در قطع
روزنامه به شکل گروهی تصویر های کارتونی بکشند، لذت می برند.
· Checkland: متدولوژی ، مجموعه ای از اصول کلی مربوط به روش ها است. که در هر وضعیت مشخص باید به یک روش خاص مناسب به آن وضعیت تبدیل شود.
· مجموعه ای از روال ها ، فنون ، ابزار و مستنداتی که توسعه دهنگان سیستم در تلاش برای پیاده سازی یک سیستم اطلاعاتی جدید، از آنها بهره می گیرند.
· یک متدولوژی ، مرکب است از مراحلی که هر یک به نوبه خود از مراحل فرعی تشکیل شده اند. با کمک این مراحل ، توسعه دهندگان سیستم می توانند در هر مرحله ابزارها و روش های مناسب آن مرحله را انتخاب کرده و پروژههای توسعه سیستم ها ی اطلاعاتی را برنامه ریزی ، مدیریت ، کنترل و ارزیابی می کنند.
بر اساس مفاهیم و تئوری عمومی سیستمها نگرشی شکل می گیرد که نگرش یا رویکرد سیستمی نامیده می شود . از طرفی این نگرش یک طرز تفکر است و از طرف دیگر روشی برای برخورد با مسئله است که قابلیت استفاده در حل مسائل سازمانی را بخوبی داراست .
· هر گاه این رویکرد در حل مسائل سازمانی به کار گرفته شود به عنوان روش کلی حل مسئله نامیده میشود.
· و هر گاه که برای تحلیل ، طراحی ، بهبود سیستمهای اطلاعاتی مورد استفاده قرار گیرد به عنوان متدولوژی یا روش تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم نامیده میشود.
هر تعریفی که از متدولوژی داشته باشیم ،هر متدولوژی باید بتواند به سوالات زیر پاسخ دهد:
· چگونه پروژه باید به مراحل فرعی تجزیه شود؟
· در هر مرحله چه اقدامیای باید صورت گیرد؟
· در هر مرحله چه خروجی هایی باید تولید شود؟
· در چه زمانی و تحت چه شرایطی باید این وظایف انجام شوند؟
· چه محدودیتهایی باید اعمال شود؟
· چه کسانی باید درگیر شوند؟
· پروژه چگونه باید مدیریت و کنترل شود؟
· از چه ابزارهایی باید استفاده شود؟
بین رهیافت ، متدولوژی و روش چه تفاوتی وجود دارد ؟
· رهیافت تاکید بر جنبه های خاصی از مسائل سیستم دارد. مانند رهیافت ساخت یافته ، کلاسیک ، سنتی
· متدولوژی : شامل مجموعه ای منسجم از روشها ، قواعد و اصول است. مانند متدولوژی SSADM YSM
· روش : یک طریق ، فن یا فرایند بای انجام عمل خاص است مانند DFD, DD
دلایل نیاز به متدولوژی:
· افزایش هزینه های پروژه نسبت به سقف پیش بینی شده
· افزایش مدت انجام پروژه نسبت به زمان برنامه ریزی شده
· تولید سیستمهایی که نیاز واقعی کاربران را برآورده نمی کنند
· عدم توانایی در توسعه آتی و یا پشتیبانی مناسب سیستم
· حجم زیاد دوباره کاریها وفعالیتها ی موازی و ناهماهنگ
· عدم وجود ساختاری مناسب برای سازماندهی اطلاعات جمع آوری شده
هدف از به کار گیری متدولوژی ها
· طراحی و یا بهبود فرایند جریان اطلاعات در سیستم
· کاهش هزینه ها در بلند مدت
· راه اندازی سیستمها یی با حداکثر کارایی
· حداقل نیاز به تغییرات در کوتاه مدت
سوزش معدهای که در نتیجه خوردن غذا در ساعات پایانی شب باشد، مانع خواب آرام شما در طول شب میشود. اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که اخبار مربوط به سلامت و تناسب اندام را پیگیری میکنند، حتماً تاکنون بارها از پزشکان و متخصصان تغذیه شنیدهاید که باید شام را پیش از ساعت ۷ شب خورد. اما در زندگی روزانه، به دلایل گوناگون از جمله ترافیک یا سایر مشغلهها، معمولاً اکثر ما این قانون را رعایت نمیکنیم، اما به راستی فواید خوردن شام در ساعات اولیه شب، به جز تناسب اندام و کاهش وزن چیست؟ در ادامه مطلب، به برخی فواید رعایت این قانون اشاره میکنیم:
۱ – کمک به کنترل وزن در ساعات پایانی روز
معمولاً افراد میل به خوردن غذاهای پرکالری و از لحاظ غذایی کم ارزش دارند که عموماً هم در خوردن آنها زیادهروی میکنند. همچنین اگر شما در طول روز وعدهای را حذف کرده باشید یا خوردن شام را به تأخیر اندازید، برای سیر شدن خود حجم بیشتری غذا میخورید و در نتیجه کالری بیشتری دریافت میکنید. همه این موارد زمانی که با حذف وعده بعدی – یعنی وعده صبحانه – همراه شود، منجر به عکسالعمل بدن شما به هورمون انسولین ترشحشده میشود که نتیجه آن افزایش ذخیرههای چربی در بدن و اضافهوزن خواهد بود.
۲ – کاهش سوزش معده
سوزش معده یا قلب نوعی حس گرفتگی در سینه، درست پشت قفسه سینه است که ممکن است با خم شدن یا دراز کشیدن بدتر شود. به گفته متخصصان، یکی از راههای جلوگیری از ایجاد این سوزش، پرهیز از خوردن وعدههای غذایی حجیم و پرچرب در ساعات پایانی شب است. خوردن شام در ساعات اولیه شب به دستگاه گوارش شما زمان کافی برای هضم غذا را میدهد و خطر افزایش اسید معده و برگشت اسید به مری را به میزان قابلتوجهی کاهش میدهد. این واقعه که متخصصان آن را با عنوان رفلاکس اسید معده میشناسند، معمولاً با سوزش معده و قلب همراه است. دراز کشیدن پس از خوردن غذا سوزش معده و برگشت اسید را بیشتر میکند. به همین دلیل وجود چند ساعت فاصله زمانی بین خوردن غذا و دراز کشیدن میتواند در کاهش سوزش معده بسیار موثر باشد.
۳ – خوابی آرامتر
سوزش معدهای که در نتیجه خوردن غذا در ساعات پایانی شب باشد، مانع خواب آرام شما در طول شب میشود. دل درد نیز یکی دیگر از مشکلاتی است که هنگام خواب برای فردی که دیروقت شام خود را میل کرده است به وجود میآید. مصرف بیش از حد مایعاتی مانند آب، نوشابه، شیر یا حتی غذاهای آبدار مانند سوپ باعث میشود شما مجبور شوید در طول شب چندین بار برای خالی کردن مثانه خود از خواب بیدار شوید، اما توجه داشته باشید که رفتن به رختخواب با معده خالی و با گرسنگی نیز به هیچوجه توصیه نمیشود و این موضوع نیز میتواند به نوبه خود در خواب اختلال ایجاد کند. به همین دلیل متخصصان توصیه میکنند افراد قبل از خواب یک میانوعده کم حجم و سبک مصرف کنند. غلات آماده مصرف همراه با شیر کم چرب، یا ماست با کمی نان، از جمله گزینههای مناسب هستند.
۴ – انرژی بیشتر
شروع روز با یک صبحانه خوب و کامل و خوردن وعدههای مقوی در طول روز نه تنها میزان انرژی شما را افزایش میدهد، بلکه عملکرد مغز و اعصاب را نیز بهبود میبخشد، اما به تعویق انداختن وعدههای غذایی نه تنها انرژی شما را کاهش میدهد، بلکه باعث پایین آمدن قند خون شما نیز میشود و احساس خستگی و کسلی را برای شما ایجاد میکند. برای پیشگیری از چنین وضعیتی، سعی کنید وعدههای اصلی و میانوعدههای خود را به موقع و منظم مصرف کنید. یکی دیگر از دلایل افزایش انرژی ناشی از خوردن شام در ساعات اولیه شب، آرامش بیشتری است که فرد هنگام خواب تجربه میکند. خواب آرام شب قبل، باعث افزایش انرژی در روز بعد شده و انگیزه فرد برای ورزش و کنترل وزن بیشتر میشود.
چند راهکار برای کاهش میل به خوردن در ساعات پایانی شب
_ درست پس از شام دندانهای خود را مسواک بزنید. این کار هم برای بهداشت دهان و دندان شما مناسب است، هم مزه خمیردندان طعم غذاهایی که بعد از آن خورده میشود را تغییر میدهد و در نتیجه میل به خوردن غذا را کاهش میدهد.
_ دم نوشهای گیاهی بنوشید. اگر دوست دارید هنگام تماشای تلویزیون یا گشت و گذار در اینترنت یک چیزی بخورید، دم نوش گیاهی بنوشید. با این کار هم به اصطلاح دهانتان مشغول است، هم کالری اضافی وارد بدن خود نمیکنید و هم از خواص متعدد دمنوشهای گیاهی بهرهمند میشوید.
_ برای صرف شام زمان تعیین کنید و حتی میتوانید ساعت خود را کوک کنید تا مثلاً یک ساعت قبل از ساعت ۷ شب به شما یادآوری کند که برای خوردن شام خود یک ساعت دیگر بیشتر فرصت ندارید.
_ برنامه غذایی خانواده را در صورت لزوم تغییر دهید. شاید لازم باشد به دلیل مشغله کاری اعضای خانواده، از قبل برای نوع و ساعت شام برنامهریزی کنید.